Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΛΟΣ
Ανοιχτό το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο

Ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, όπου καταγγέλλει τη μετατροπή της περιοχής σε μόνιμο ιμπεριαλιστικό πεδίο βολής και πολεμικό ορμητήριο

Το γεγονός ότι ο Βόλος και η ευρύτερη περιοχή έχουν μετατραπεί σε μόνιμο ιμπεριαλιστικό πεδίο βολής και πολεμικό ορμητήριο, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, καταδικάζει τέτοιου είδους ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή και καλεί το μαγνησιώτικο λαό να εκφραστεί και στην κάλπη στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα 31 Μάη - 15 Ιούνη 2009, όπως έχει ανακοινωθεί από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιείται σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας (νομοί Λάρισας - Μαγνησίας) ελληνοαμερικανική άσκηση «επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης», όπως την ονομάζουν, με καθαρά νεοταξικά πολεμικά χαρακτηριστικά, που θυμίζουν πολεμικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν. Παίρνουν μέρος τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, Μονάδες Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Ερευνας/Διάσωσης) και Μονάδα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (22nd Marines Expeditionary Unit - MEU) αποτελούμενες από 1.000 άτομα μαζί με πολεμικά και αποβατικά σκάφη. Ενα μέρος της άσκησης θα εξελιχθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου και στην παραλία της περιοχής, όπου θα γίνει και απόβαση Αμερικανών πεζοναυτών. Ηδη, το αμερικανικό αποβατικό πλοίο έχει καταπλεύσει στον Παγασητικό.

Πεδίο πολεμικής προετοιμασίας των ιμπεριαλιστών

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, στη σχετική ανακοίνωσή της, τονίζει τα ακόλουθα:

«Σε πεδίο πολεμικής προετοιμασίας των στρατευμάτων επιβολής της νέας τάξης πραγμάτων των ιμπεριαλιστών, υπό τη μορφή στρατιωτικών ασκήσεων, έχει μετατραπεί ο Βόλος. Το σκηνικό αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός του καθημερινού "πήγαινε - έλα" από την Ελλάδα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, διαμορφώνει ένα νέο καθεστώς εθνικής κυριαρχίας. Το νέο αυτό καθεστώς σημαίνει, παράλληλα με την καθυπόταξη της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά σχέδια, και τον ακρωτηριασμό - αποχρωματισμό της εθνικής ανεξαρτησίας με τη μετατροπή της σε κράτος - μαριονέτα με τη μορφή τοπικού "σταθμού χωροφυλακής" των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ.

Οι ασκήσεις, που, κατά καιρούς, διεξάγονται, δεν έχουν το συνήθη χαρακτήρα στρατιωτικών γυμνασίων, αλλά αποτελούν δοκιμή πολεμικών σχεδίων που αφορούν τον ευρύτερο χώρο της περιοχής όπου διεξάγονται. Ο στόχος των ΝΑΤΟικών επιτελών είναι διπλός: Αφ' ενός μεν, δήθεν, να εκπαιδευτούν τα στρατεύματα σε επιχειρήσεις "επιβολής της ειρήνης" ή παροχής "ανθρωπιστικής βοήθειας", όπως, βέβαια, εννοούν αυτές τις επιχειρήσεις οι Ευρωαμερικάνοι ιμπεριαλιστές και, αφ' ετέρου, να εκπαιδευτούν τα ίδια τα επιτελεία στις νέες μορφές πολέμου.

Προάγγελο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων για την περιοχή των Βαλκανίων, και ευρύτερα, αποτελούν οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις, που τα τελευταία χρόνια διεξάγονται στην Ελλάδα, και εκτός αυτής. Η διεξαγωγή ΝΑΤΟικών ασκήσεων επί του ελληνικού εδάφους και η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορες ΝΑΤΟικές ασκήσεις εκτός ελληνικών συνόρων είναι μια παλιά υπόθεση.

Καταστροφικές επιπτώσεις στα ελληνικά συμφέροντα

Ομως, τον τελευταίο καιρό, η εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ, για την επιβολή της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού στους λαούς της περιοχής, έχει πάρει ακόμη πιο βαθύ χαρακτήρα. Η υποταγή και ενσωμάτωση της Ελλάδας στη νέα ιμπεριαλιστική στρατηγική εδραιώνεται όλο και περισσότερο, με καταστροφικές επιπτώσεις για τα ελληνικά συμφέροντα και στην ίδια την υπόσταση της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή.

Πάγια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας σε ό,τι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει, προσδοκώντας, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, ένα ρόλο στα πλαίσια του νέου καταμερισμού που κάνουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή. Το ελληνικό έδαφος έχει μετατραπεί σε μόνιμο πεδίο ασκήσεων των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε ουραγό των Αμερικανών σε όλα τα βρώμικα παιχνίδια τους στην περιοχή. Στο βωμό αυτών των επιδιώξεων της κυβέρνησης, θυσιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας για χάρη του ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστική περίπτωση, στα πλαίσια αυτών των ασκήσεων, ο ελλιμενισμός έξι πολεμικών πλοίων, τα οποία καταπλέουν σταδιακά με πληρώματα αποτελούμενα από Αμερικανούς και Ελληνες και θα παραμείνουν 15 ημέρες στην περιοχή μας.

Η διολίσθηση είναι συνεχής και προωθείται μεθοδικά, βάσει σχεδίου. Ξεκίνησαν με τις λεγόμενες "ασκήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας" και, μετά, φθάσαμε στη διεξαγωγή ασκήσεων κάτω από συνθήκες εξευτελιστικές για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, με όλη την Ελλάδα παραδομένη στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία. Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι και η εξέλιξη μεταφοράς του τουρκικού στρατηγείου του Εσκί Σεχίρ στη Λάρισα. Ουσιαστικά, πρόκειται για ενοποίηση των δύο στρατηγείων, όπου θα εναλλάσσονται Ελληνας και Τούρκος διοικητής, σε μια περίοδο που το ίδιο το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για τη διχοτόμηση του Αιγαίου, δε δέχεται χάρτες και εθνικά σύνορα και, ταυτόχρονα, η ηγεσία της Τουρκίας δε συμφωνεί με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Επομένως έχουμε ένα μπαράζ ενεργειών και ασκήσεων, με σενάρια αποσταθεροποίησης, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και αφορούν την περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Μέσα από τις ασκήσεις αυτές, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην εκτέλεσή τους έχουν οι Αμερικανοί, σκιαγραφούνται ο αποσταθεροποιητικός ρόλος του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και οι προοπτικές που επιφυλάσσουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για την περιοχή και τους λαούς της. Η ΕΕ όχι μόνο δεν είναι αμέτοχη, αλλά κινείται ενεργά σε αυτά τα σχέδια.

Ολα τα λιμάνια και αεροδρόμια

Σε όλη αυτήν τη διαδικασία, η Ελλάδα έχει εμπλακεί ως ένας από τους βασικούς στυλοβάτες, γεγονός που εμπεριέχει ανυπολόγιστους κινδύνους για την ίδια την ασφάλεια της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή. Το λιμάνι του Βόλου έχει επιλεγεί από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ως πεδίο διεξαγωγής αυτών των ασκήσεων, αλλά και, αργότερα, ως χώρος εξόρμησης των στρατιωτικών τους δυνάμεων για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Δεν είναι μόνο οι αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις οι οποίες προορίζονται να εξυπηρετήσουν αυτά τα σχέδια, αλλά και αεροδρόμια και λιμάνια, και το σύνολο της υποδομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.

Επιπλέον απόδειξη αποτελεί και η επιθεώρηση που έγινε, προ λίγων ημερών, στο Νοσοκομείο του Βόλου, από ανώτατους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ, προκειμένου να διαπιστωθεί η "επάρκειά" του, σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Ολες, δηλαδή, οι υποδομές βρίσκονται στη διάθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Ολα αυτά συνιστούν πράξεις ανεπιθύμητες και εχθρικές απέναντι στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της περιοχής.

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καταδικάζει τέτοιου είδους ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και καλεί το μαγνησιώτικο λαό να εκφραστεί και στην κάλπη στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού. Οι εργαζόμενοι με τη ψήφο τους να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ και να διατρανώσουν ότι ο Βόλος και η Μαγνησία δε θα γίνουν ούτε ορμητήριο των μεγάλων δυνάμεων, ούτε φυλάκιο του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ